Zdajemy sobie sprawę, że z naszymi zębami dzieje się coś złego, gdy pojawiają się ubytki próchnicowe. Z punktu rozwoju próchnicy jest to już późny etap. W tym momencie leczenie polega na oczyszczaniu zęba z chorej tkanki w celu uzupełnienia jej ubytku materiałem zastępczym. Próchnica to choroba, w której dochodzi do stopniowego odwapnienia i rozpadu twardych tkanek zęba, co w konsekwencji prowadzi do pojawienia się ubytków “dziur”. Niestety w Polsce problem ten dotyczy niemal 95% osób dorosłych i jest to główna przyczyna utraty zębów.
Głównym winowajcą próchnicy w zębach są bakterie, które znajdują się w jamie ustnej. Oczywiście nie wszystkie, a jedynie te które rozkładają cukry. Jeśli regularnie dostarczamy im te składniki (poprzez ciągłe podjadanie cukierków, słodkich owoców, słodzonej kawy czy herbaty) oraz nie zadbamy o dokładne oczyszczenie zębów po posiłku, to bakterie rozkładając cukier powodują powstanie kwasów rozpuszczających szkliwo. Po pewnym czasie zaatakowane szkliwo staje się porowate (widoczne w postaci białych lub ciemnych plam sa to odwapnienia przez co jeszcze więcej bakterii dostaje się do zęba i w konsekwencji pojawia się ubytek.
Próchnica zębów zależnie od stopnia zaawansowania może się objawiać w postaci białych lub ciemnych plam na powierzchni szkliwa (próchnica początkowa) lub w postaci ewidentnego ubytku w zębie, do którego mogą dostawać się resztki jedzenia (próchnica głęboka). Objawami towarzyszącymi może być wrażliwość na skrajne temperatury (ciepło, zimno) oraz słodkie i kwaśne smaki. W przypadku głębszych ubytków mogą pojawić się objawy bólu samoistnego oraz przy nagryzaniu.